Volg een introcursus

Steeds meer organisaties gaan op projectmatige wijze werken. De behoefte aan goed opgeleide professionals neemt hierdoor toe. Voor complexe projecten is het essentieel dat die professionele ondersteuning geboden wordt. De project medewerker zorgt ervoor dat een project binnen de tijd, het budget en de specificaties wordt opgeleverd. De projectmanager behoud zo up-to-date inzicht in het project en kan bijsturen waar nodig. Deze training is praktisch en biedt inzicht in de dagelijkse project- en/of programma managementomgeving. De IPMA certificering is een wereldwijd erkend certificaat en vormt een betrouwbare basis voor een carrière binnen projectmanagement.

Onderwerpen

 • Welke taken zijn er binnen project-, programma- en portfolioprocessen?
 • Hoe pak je je verantwoordelijkheden als Project Management Officer?
 • Wat is kwaliteitsbewaking, configuratiemanagement en dossiervorming?
 • Hoe faciliteer je onderdelen zoals: project startup, de businesscase en risicoanalyse?
 • Hoe is de taak- en rolverdeling tussen de PMO en de projectleider?
 • Wat komt er kijken bij het opzetten van de projectbesturing en projectprocedures?
 • Wat is kwaliteitsbewaking, configuratiemanagement en dossiervorming?
 • Hoe stel je monitoring- en voortgangsrapportages op?
 • Welke persoonlijke vaardigheden zijn er nodig binnen een PMO ?

Resultaat

Na afloop van de opleiding bent u in staat om op professionele wijze projecten, programma’s of portfolio’s te ondersteunen binnen uw organisatie. U beheert en ontwikkelt processen, procedures, werkinstructies, tools en technieken. Daarnaast adviseert u het management hierover. Verder zorgt u ervoor dat projecten binnen jouw organisatie sneller starten en dat de leerpunten uit projecten breed worden uitgedragen. U weet hoe u de huidige PM-technieken en methodes kan actualiseren, optimaliseren en/of innoveren. Tot slot houdt u zich bezig met het (verder) professionaliseren van een projectbureau met als focus strategisch projectmanagement en batenrealisatie. Een wereldwijde IPMA certificering op PMO gebied biedt veel zekerheid voor succes en een goede baan.

Inhoud

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens deze cursus. 

 • Planmatig en projectmatig werken
 • Wat is een Project Management Office (PMO)
 • Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van het PMO
 • Rol- en taakverdeling tussen het PMO, de projectleider en de projectmanager
 • Taken en verantwoordelijkheden van een Project Management Officer en een Project Support Officer
 • Faciliteren van de project start-up (PSU), de kick-off en de projectafsluiting
 • De aanpak van projectbesturing, communicatie, overleg en projectprocedures
 • Kwaliteitsbewaking projectproducten, configuratiemanagement en dossiervorming
 • Opstellen van voorgangsrapportages
 • Project evaluatie en lessons learned faciliteren voor project en PMO
 • Persoonlijk leiderschap en communicatieve vaardigheden
 • Het PMO als expertisecentrum binnen de organisatie
 • Examenvoorbereiding en modelexamen

Vorm

De cursus Project Management Office IPMA-PMO is zo opgezet om u in praktische zin en in relatief kort tijdsbestek zoveel mogelijk te leren hoe u op professionele wijze projecten, programma’s of portfolio’s kunt ondersteunen binnen uw organisatie.. Er is geen specifieke voorkennis vereist. 

Wie

De cursus Project Management Office IPMA-PMO is bedoeld voor voor PMO medewerkers die behoefte aan meer theoretische onderbouwing, erkenning en certificering van hun vakgebied hebben. De cursus is een executive training wat betekent dat een bepaald werk- en denkniveau gewenst is. Doorgaans hebben onze deelnemers een bedrijfskundige- of IT-achtergrond, 5 tot 15 jaar relevante werkervaring en HBO+ denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, onze ervaring is echter dat het optimale leerresultaat ligt bij een ruimere werkervaring.

Docenten

De docenten die de cursus Project Management Office IPMA-PMO voor u verzorgen, hebben hun sporen ruimschoots in de praktijk verdiend. Zij hebben doorgaans brede ervaring als IT-consultant, IT-directeur, businessstrateeg, of ICT-manager. Naast deze ervaring hebben zij ook een goede kennis van wetenschap, modellen en strategieën waardoor zij als geen ander in staat zijn om een brug te slaan tussen strategie en praktijk. Tot slot hebben zij uiteraard ervaring op het gebied van IT-management, bedrijfskunde en strategie.

Kosten

Uw investering voor deze cursus bedraagt EUR 2.110,- (ex BTW). Dit bedrag is inclusief colleges, cursusmateriaal, catering en literatuur. Er zijn mogelijkheden om in meerdere termijnen het deelnamebedrag te voldoen. Informeer naar de mogelijkheden als u hier gebruik van wilt maken.

Ervaringen

9.0

“Leuke en leerzame colleges. Met name de colleges waarin voorbeelden uit de praktijk werden gebruikt. Ik heb voor hier voor onze organisatie uiteindelijk veel aan gehad. “

9.0

“Fijne tijd gehad. Veel geleerd. Goede docenten, goede sfeer. Mooie locatie”

 8.0

“Interessant en goed door de docenten gebracht. De winst die ik uit de cursus gehaald heb vond ik prima. Trainers zijn echte vakprofessionals op dit gebied en wisten hun kennis en expertise op inspirerende wijze over het voetlicht te brengen “

Klik op de knop hieronder om de startdata van deze opleiding te bekijken (onze boekingsmodule opent in een nieuw tabblad)
Bekijk Startdata
 • Hidden
  * We vragen uw persoonlijke gegevens omdat de nieuwe AVG-richtlijnen ons dit voorschrijven.

Klik op de knop hieronder om in te schrijven voor deze opleiding (onze boekingsmodule opent in een nieuw tabblad)
Inschrijven voor deze opleiding

Bespreek uw leerbehoefte!

Overweegt u deze opleiding te volgen? Neem contact op met UBS om uw leerbehoefte te bespreken. Bel via 030-2270497 of lees meer.

Creatie en verhoging van organisatiewaarde!

Weten hoe wij waarde voor uw organisatie creëren? Bel ons waardecreatieteam via 030-2270497 of lees meer.

Vragen? Contact ons! 030-2270497 of