Volg een introcursus

Als manager binnen een organisatie kan u soms in een lastig pakket zitten. Er wordt vaak gesteld dat u de top van de organisatie steunt in hun besluiten en strategie. Aan de andere kant is het ook belangrijk om loyaal te zijn aan de medewerkers binnen uw team. Hoe kan u bewerkstelligen dat medewerkers voldoende autonomie hebben en hun betrokkenheid bij de organisatie vergroot wordt? Deze opleiding geeft u handvaten zodat uw mensen zich kunnen ontwikkelen tot authentieke medewerkers met passie voor hun team en organisatie. Daarnaast krijgt u veel inzichten in hoe u zelf het beste tot uw recht komt als manager. Na het volgen van de opleiding kunt u met vol vertrouwen uw medewerkers begeleiden naar zelfleiderschap.

Onderwerpen

 • Wat zijn de principes van Servant-Leadership?
 • Welke eigenschappen heeft een succesvol rolmodel en hoe eigent u deze zich toe?
 • Hoe kunt u Servant-Leadership implementeren?
 • Hoe legt u de juiste accenten in uw leiderschapsstijl?
 • Hoe legt u duurzame verbindingen tussen doelen van het team en de organisatie?
 • Wat kan u doen om uw effectiviteit te vergroten door uw gedrag af te stemmen?
 • Wat zijn uw drijfveren en hoe kunt u deze het beste inzetten?
 • Hoe geeft u uw teams meer zelfstandigheid?
 • Hoe krijgt u meer zelfvertrouwen om een verandering door te voeren?

Resultaat

Na afloop van deze opleiding heeft u het vertrouwen om uw teams meer zelfstandigheid te geven en op een andere manier leiding te geven. Tijdens de opleiding leert u om te gaan met conflicten op de werkvloer, medewerkers te begeleiden bij de heftige verandering en alles over het implementatieproces. U heeft inzicht in het theoretisch kader en kan dit vertalen naar de praktijk. U bent in staat te reflecteren op uw eigen leiderschapsstijl en met een open mind te kijken wat nodig is. U weet hoe u op een andere manier leiding kan geven en u ervoor zorgt dat medewerkers doen wat u hoopt. Na deze opleiding kan uw organisatie gedegen aan de slag gaan met servant leadership voor leidinggevenden en stevent u vol vertrouwen af op een goed geoliede organisatie.

Inhoud

Module 1: Kennismaking en introductie  

Tijdens deze module starten we met de basis. U leert alles over de karakteristieken en gedragskenmerken van Servant-Leadership. U krijgt nieuwe kennis en inzicht over wat zelfsturing is en de Cultuur en Leiderschap Cyclus. U leert tevens wat er zoal komt kijken bij het hanteren en gebruiken van de Toolbox Servant-Leadership. Aan de hand van Spiral Dynamics krijgt u inzicht in (uw eigen) waardesystemen, organisatiecultuur en de communicatie. Aan het einde van deze module heeft u veel theoretisch kennis opgedaan en dit in praktisch kader gepast. .

Module 2: Een inspirerende leider

Tijdens de tweede module duiken we dieper in Servant Leadership en hoe u een inspirerend voorbeeld kunt zijn. U gaat onderzoeken welke waarden belangrijk zijn binnen uw organisatie en hoe deze passen bij uw eigen waarden. U verwerft tal van nieuwe pragmatische inzichten hoe u op een aanstekelijke en positieve manier over kunt brengen wat u wilt zeggen. De principes van storytelling gaan ons hierbij helpen. U leert hoe u richting geeft aan uw team en hoe de communicatie plaats vind tussen verschillende waardesystemen in mensen. U sluit de module af met mooie praktijkcasuïstiek. .

Module 3: Personifiëring van krachtig leiderschap

Tijdens deze module leert u alles over de ontwikkeling van uw eigen autonomie en evenwicht als servant leider. U leert alles over het hanteren van stress en balans als manager. Dit doen we op onconventionele manier met behulp van de sport Aikido. U krijgt methoden en instrumenten aangereikt over overlegstijlen en over communicatie zonder ego.  U wordt tot slot bijgespijkerd over de thema’s compassionate love, nederigheid, empowerment en empathie.

Module 4: Autonomie en zelfsturing

Tijdens deze module ontdekt u hoe u zelfsturing onder de aandacht brengt. U verwerft tal van nieuwe pragmatische inzichten, tools, tips, methodes en guidelines over verandermanagement uit de praktijk waarmee u uw voordeel kunt doen. U leert wat de 10 gouden regels zijn voor zelfsturing, hoe u achterhaalt of uw organisatie een Servant-leadership organisatie is en welke basisprincipes hieraan ten grondslag liggen. Verder krijgt u nieuwe kennis en inzichten over hoe u nieuwe initiatieven en zelfleiderschap stimuleert en wat het belang is van kaders binnen een autonome organisatiestructuur.

Module 5: Duurzaam en met betekenis

Tijdens deze module leert u alles over de rol van de organisatie binnen de maatschappij en welke betekenis het voor de mensen heeft. U krijgt nieuwe kennis en inzicht over het morele kompas, stewardship en leiden als voorbeeld. U leert welke krachten er spelen binnen organisaties en hoe u zorgt voor goed rentmeesterschap en een duurzaam beleid. U leert tevens hoe gendergelijkheid zorgt voor een nieuwe visie op leadership. Tot slot leert u hoe u een rolmodel wordt voor aankomende generaties.

Module 6: Afronding en presentaties

Deze afsluitende module wordt gebruikt om u persoonlijke ontwikkeling volledig te evalueren en stil te staan bij de effecten van de veranderingen op uw organisatie.  U heeft een leiderschapsstijl ontwikkeld die past bij u als mens en weet een inspirerend en positief voorbeeld te zijn in de organisatie. Alle deelnemers zullen in deze module hun ervaringen en (persoonlijke) groei delen met de groep middels interactieve presentaties. Deze worden beoordeeld en aan de hand van de beoordeling zal uw certificering plaatsvinden.

Vorm

De opleiding ‘Servant leadership voor leidinggevenden’ is zo opgezet om u vertrouwen te geven om een betekenisvolle organisatie te bouwen en uw team op een inspirerende manier te leiden. In deze opleiding, die bestaat uit 6 modules, maakt u kennis met alle aspecten van Servant-Leadership en krijg je inzicht in en toegang tot veelgebruikte methoden. Tijdens uw opleiding wordt u begeleid door een kerndocent. Deze docent is gedurende de opleiding beschikbaar voor uw vragen en opmerkingen en zal u daar waar nodig ondersteunen.

Wie

De opleiding is bestemd voor leidinggevenden en (middle) managers die zich aangetrokken voelen tot de filosofie van Servant-Leadership. Deze leergang is uitermate geschikt voor mensen die werkend zijn binnen de middenlaag van een organisatie zoals afdelingshoofden, teamleiders, teamcoaches, interim managers (ZZP), programmamanagers of projectleiders. De opleiding is een executive training wat betekent dat een bepaald werk- en denkniveau gewenst is. Doorgaans hebben onze deelnemers minimaal vier jaar relevante werkervaring en HBO+ werk en denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, onze ervaring is echter dat het optimale leerresultaat ligt bij een ruimere werkervaring.

Docenten

De docenten die de opleiding ‘Servant Leadership A (voor middel managers) voor u verzorgen, hebben hun sporen ruimschoots in de praktijk verdiend. Zij hebben doorgaans veel leidinggevende ervaring en hebben grootschalige transformatieprocessen en cultuurveranderingen begeleid. Naast deze ervaring hebben zij ook een goede kennis van wetenschap, change management, leiderschap, spiritualiteit en cultuur waardoor zij als geen ander in staat zijn om een brug te slaan tussen strategie en praktijk. Tot slot hebben zij uiteraard ervaring op het gebied van zelfsturende teams, management, Servant Leadership en Spiral Dynamics.

Kosten

Uw investering voor deze opleiding bedraagt EUR 7.450,- (ex BTW). Dit bedrag is inclusief colleges, lunch & diner en logies. Er zijn mogelijkheden om in meerdere termijnen het deelnamebedrag te voldoen. Informeer naar de mogelijkheden als u hier gebruik van wilt maken. De kosten zijn aftrekbaar van de belasting. Meer informatie vindt u op de website van de belastingdienst.

Ervaringen

9.0

“Sterke colleges, verrijkend, inhoudelijk en diepgaand. Ik heb erg veel geleerd tijdens deze training. “

9.0

“Geweldige opleiding op hoog niveau, stof wordt op aansprekende manier gebracht. De docent krijgt van mij een dikke tien voor zijn colleges. Locatie was ook zeer de moeite waard. Bedankt.”

 8.0

“De trainers gaven een goede interactieve training. De presentaties waren slechts een onderbouwing bij een verhaal. Ik heb de training dan ook als zeer leerzaam ervaren.”

Klik op de knop hieronder om de startdata van deze opleiding te bekijken (onze boekingsmodule opent in een nieuw tabblad)
Bekijk Startdata
 • Hidden
  * We vragen uw persoonlijke gegevens omdat de nieuwe AVG-richtlijnen ons dit voorschrijven.

Klik op de knop hieronder om in te schrijven voor deze opleiding (onze boekingsmodule opent in een nieuw tabblad)
Inschrijven voor deze opleiding

Bespreek uw leerbehoefte!

Overweegt u deze opleiding te volgen? Neem contact op met UBS om uw leerbehoefte te bespreken. Bel via 030-2270497 of lees meer.

Creatie en verhoging van organisatiewaarde!

Weten hoe wij waarde voor uw organisatie creëren? Bel ons waardecreatieteam via 030-2270497 of lees meer.

Vragen? Contact ons! 030-2270497 of