Volg een introcursus

De kasstroom is een graadmeter voor de levensvatbaarheid van een organisatie. Het geeft aan hoeveel geld er binnenkomt en ook weer uitgaat. Als de uw kasstroom niet in orde is kunnen er betalingsproblemen ontstaan. Het is voor professionals enerzijds essentieel om de kasstroom op juiste wijze te analyseren en anderzijds om hier toekomstgerichte uitspraken over te kunnen doen. Deze cursus helpt u bij het ontwikkelen van deze vaardigheden. U leert o.a. hoe u een kasstroomoverzicht kunt opstellen en hoe u zich een oordeel kan vormen over de rendements- verwachtingen van investeringen.

Onderwerpen

  • Wat is de betekenis van kasstromen met betrekking tot werkkapitaal-behoefte?
  • Wat is de samenstelling van kasstroomoverzichten bij een eenmanszaak?
  • Wat is de relaties tussen cash flow en solvabiliteit?
  • Wat zijn onderlinge relaties tussen verschillende posten op de balans?
  • Relatie  operationele cash flow, investeringskasstroom en financieringsuitgaven.
  • Hoe trek ik conclusies over een kasstroom?
  • Hoe pas ik de directe/indirecte methode correct toe?
  • Wat is de staat van herkomst en besteding van middelen?
  • Wat is het verband tussen de balans en de kasstroomoverzichten?

Resultaat

Na afloop van deze cursus bent u in staat om op een zinvolle wijze over kasstromen te schrijven, alsmede een kasstroomanalyse (toekomstgericht) op te stellen en te beoordelen. Tijdens de training leert u zelf een kasstroomanalyse maken, een mening onderbouwen en conclusies trekken. U heeft inzicht in het theoretisch kader en kan dit vertalen naar de praktijk. U bent in staat een kasstroomoverzicht of een staat van herkomst & besteding van middelen beter te begrijpen. U doorziet het verband tussen balans, winst- en verliesrekening en kasstroomoverzicht. U kunt alle begrippen in de juiste context plaatsen waardoor u ze ook daadwerkelijk kunt toepassen. U heeft ook alle nodige vaardigheden ontwikkelt om aan de hand van kasstromen de rendementsverwachtingen van investeringen te beoordelen.

Inhoud

Dag 1: De basis van kasstromen  balans (college 1 en 2)

Tijdens deze dag starten we met de basis. U leert alles over de samenstelling van kasstroom­overzichten bij een eenmanszaak en een bv. U krijgt nieuwe kennis en inzichten over de betekenis van kasstromen met betrekking tot werkkapitaalbehoefte. U leert tevens een kasstroomanalyse (toekomstgericht) te maken en beoordelen. Aan het einde van deze dag heeft u veel theoretisch kennis opgedaan en dit in praktisch kader toegepast.

Dag 2: Verbanden leggen en conclusies trekken (college 3 en 4)

Tijdens de tweede dag duiken we dieper in het verband tussen balans, winst- en verliesrekening en kasstroomoverzicht. U leert wat de relatie is tussen cash flow en solvabiliteit. Verder wordt er ingezoomd op relaties tussen financieringsuitgaven, operationele cash flow, investeringskasstroom en structurele financieringskasstroom. U verwerft tal van nieuwe pragmatische inzichten, tools en checklists om de kasstroom te analyseren. U sluit de dag af met een eenduidige en direct herkenbare bedrijfssituatiecasus.

Vorm

De cursus ‘analyseren van de kasstroom’ is opgezet om u in praktische zin en in relatief kort tijdsbestek zoveel mogelijk bij te brengen over het correct analyseren van de kasstromen en het doen van toekomstgerichte uitspraken. Er is een samenvatting beschikbaar waarin alle belangrijke aspecten van techniek en analyse op een algemene wijze beschreven staan. Alle theorie wordt zoveel mogelijk geïllustreerd met cijfervoorbeelden. Tijdens de cursus wordt u intensief begeleid door een kerndocent. Deze docent is gedurende de training beschikbaar voor uw vragen en opmerkingen en zal u daar waar nodig ondersteunen.

Wie

De cursus is bestemd voor professionals die kasstroomoverzichten willen beoordelen van MKB- en middelgrote bedrijven en daarnaast de essenties van kasstroomanalyse en techniek willen beheersen. Enige ervaring met het lezen/begrijpen van jaarrekeningen is vereist. Doorgaans hebben onze studenten een minimaal vier jaar relevante werkervaring en een HBO-werk- en denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, onze ervaring is echt dat het optimale leerresultaat ligt bij een ruimere werkervaring.

Docenten

De docenten die de cursus ‘analyseren van de kasstroom’ voor u verzorgen, hebben hun sporen ruimschoots in de praktijk verdiend. Zij hebben doorgaans brede ervaring als business controller, business consultant, financieel directeur, riskmanager of accountant. Naast deze ervaring hebben zij ook een goede kennis van wetenschap, modellen en strategieën waardoor zij als geen ander in staat zijn om een brug te slaan tussen strategie en praktijk. Enkele docenten uit de opleiding:

Martin Kers. Heeft een expertise ontwikkeld om jaarrekeningen van bedrijven te onderzoeken op onjuistheden en inconsistenties. Daarom ben ik na mijn studie bij de Rabobank organisatie als kredietanalist. Met heel veel plezier heb ik dit 10 jaar gedaan. Daarna ben ik in 1989 begonnen met een eigen bedrijf met als activiteit het verzorgen van trainingen en cursussen op het gebied van cijfermatige analyses voor bankmedewerkers zakelijke kredietverlening en andere financiële professionals.

Kosten

Uw investering voor deze cursus ‘Analyseren van de Kasstroom’ bedraagt EUR 1.295,- (ex BTW). Dit bedrag is inclusief colleges, catering, cursusmateriaal en literatuur. Er zijn mogelijkheden om in meerdere termijnen het deelnamebedrag te voldoen. Informeer naar de mogelijkheden als u hier gebruik van wilt maken.

Ervaringen

9.0

“Goede trainer, degelijke inhoudelijke cursus. Hij legt goed uit hoe bepaalde methoden van waardebepaling werken”.

8.0

“Goede colleges, waardevol traject, goede link met de praktijk.

10.0

“Contact was goed en snel. De docenten voornamelijk goed. Veel praktijk voorbeelden en bevlogenheid. Over het geheel een goede opbouw, leerzaam en interessant. Praktisch toepasbaar. Docent is top, super enthousiast en maakt de stof inzichtelijk.

9.0

“Inspirerende college’s met ervaren docenten. Ik werd echt uitgedaagd om anders te kijken en te denken. Maar toch op een praktische manier waardoor ik direct aan de slag kan met wat ik geleerd heb.

Klik op de knop hieronder om de startdata van deze opleiding te bekijken (onze boekingsmodule opent in een nieuw tabblad)
Bekijk Startdata
  • * We vragen uw persoonlijke gegevens omdat de nieuwe AVG-richtlijnen ons dit voorschrijven.

Klik op de knop hieronder om in te schrijven voor deze opleiding (onze boekingsmodule opent in een nieuw tabblad)
Inschrijven voor deze opleiding

Bespreek uw leerbehoefte!

Overweegt u deze opleiding te volgen? Neem contact op met UBS om uw leerbehoefte te bespreken. Bel via 030-2270497 of lees meer.

Creatie en verhoging van organisatiewaarde!

Weten hoe wij waarde voor uw organisatie creëren? Bel ons waardecreatieteam via 030-2270497 of lees meer.

Vragen? Contact ons! 030-2270497 of