Volg een introcursus

De verwachting is dat de komende jaren veel oudere ondernemers zullen ophouden. De markt voor overnames groeit hiermee. Dit betekent dat er behoefte is aan specialistische kennis die succesvolle transities mogelijk maken. Tijdens de cursus bedrijfsovernames verkrijgt u door middel van casussen brede kennis op het gebied van financiering van overnames, waarderingsvraagstukken en de impact van waarde creatie op uw organisatie. Bent u actief in bedrijfsovernames of wilt u in de komende jaren een bedrijf kopen of verkopen? Dan is deze cursus zeer geschikt om inzicht te krijgen in juridische en fiscale aspecten die een rol spelen bij bedrijfsovernames.

Onderwerpen

 • Hoe wordt de prijs en waarde van een onderneming bepaald?
 • Wat komt er kijken bij de voorbereiding van het overnameproces?
 • Welke fiscale aspecten spelen een rol bij overnames?
 • Welke juridische aspecten spelen een rol bij bedrijfsoverdracht?
 • Welke principes zijn er op het gebied van analyse, modelleren en structureren
 • Welke soorten financieringen zijn er en wat zijn de kosten hiervan?
 • Wat zijn belangrijke slaag- en faalfactoren in het sluiten van een deal?
 • Wat komt er allemaal kijken bij een due diligence traject bij overnames en fusies?

Resultaat

Na afloop van de cursus bent u in staat om het gehele overname traject te doorzien. U snapt welke valkuilen er tijdens de overname zijn en hoe u een goede deal sluit. U bent in staat om de verschillende fases van het overnameproces te herkennen. Daarnaast werkt u aan belangrijke vaardigheden die van pas komen bij overnamen en fusies. U weet welke do’s and dont’s er bij overnames zijn en hoe u aansluit bij de gestelde doelen en strategie. U ontdekt wat de invloed van de coronacrisis is op bedrijfsovernames. Tot slot bent u op de hoogte van de laatste kennis en inzichten op het gebied van waardebepaling, juridische constructies en fiscale aspecten.

Inhoud

Dag 1: Waardebepaling en fiscale aspecten bij overnames (college 1 en 2)

Tijdens deze dag starten we met de basis. U leert over het verloop van een overnameproces en welke overnames er bestaan. U krijgt nieuwe kennis en inzicht over de verschillende waarderingsmethoden, geschikte juridische constructies en het verschil tussen waarde en prijs. Verder wordt er dieper ingegaan op het doel en de inhoud van de intentieverklaring, de escrow, de garanties en het contract dat wordt opgesteld omtrent de overname. U leert tot slot over de fiscale belangen van de verkoper en koper en welke methoden er zijn om de fiscale lasten van overnames te verlagen. Aan het einde van deze dag heeft u veel theoretisch kennis opgedaan en dit in praktisch kader geplaatst.

Dag 2: Beste practise en closing the deal (college 3 en 4)

Tijdens deze dag leert u hoe u een bedrijfsovername het beste kan financieren. Wat is de meest optimale financierings- en zeggenschapstructuur? En hoe beperkt u de kosten van de verschillende financieringsvormen? U verwerft tal van nieuwe pragmatische inzichten en tips over het due dilligence traject. Er wordt specifiek stilgestaan bij belangrijke aandachtspunten van de financiële due dillengence. U sluit de dag af met slimme tips in het onderhandelingstraject. Hoe bereidt u een goede onderhandelingsagenda voor en hoe speelt u het onderhandelingsspel?

Vorm

De cursus Bedrijfsovernames is zo opgezet om u in praktische zin en in relatief kort tijdsbestek zoveel mogelijk bij te brengen over bedrijfsoverdracht en bedrijfsovernames. Tijdens uw cursus wordt u begeleid door een kerndocent. Deze docent is gedurende de cursus beschikbaar voor uw vragen en opmerkingen en zal u daar waar nodig ondersteunen.

Wie

De cursus ‘Bedrijfsovernames’ is bedoeld voor professionals die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van bedrijfsoverdracht en bedrijfsovernames. De achtergrond van de deelnemers is zeer divers: (financieel) directeuren, controllers, adviseurs, accountants, managers operations, CEO’s, bankiers en andere (financial) professionals die verantwoordelijk zijn voor of betrokken zijn voor overname trajecten. Doorgaans hebben onze deelnemers minimaal vier jaar (financiële) relevante werkervaring en een HBO-werk- en denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, onze ervaring is echt dat het optimale leerresultaat ligt bij een ruimere werkervaring.

Docenten

De docenten die de cursus ‘Bedrijfsovernames’ voor u verzorgen, hebben hun sporen ruimschoots in de praktijk verdiend. Zij hebben doorgaans brede ervaring als overnamespecialist, consultant, financieel directeur, accountmanager of overnamestrateeg. Naast deze ervaring hebben zij ook een goede kennis van wetenschap, modellen en strategieën waardoor zij als geen ander in staat zijn om een brug te slaan tussen strategie en praktijk. Tot slot hebben zij uiteraard ervaring op het gebied van bedrijfsovernames, waarderingsmethoden, fiscale en juridische kennis en zijn zij op de hoogte van diverse financieringsvormen.

Kosten

Uw investering voor deze cursus bedraagt EUR 2.195,- (ex BTW). Dit bedrag is inclusief colleges, cursusmateriaal, catering en literatuur. Informeer naar de mogelijkheden als u hier gebruik van wilt maken.

Ervaringen

9.0

“Sterke colleges, verrijkend, inhoudelijk en diepgaand. Ik heb erg veel geleerd tijdens deze training. “

9.0

“Geweldige opleiding op hoog niveau, stof wordt op aansprekende manier gebracht. De docent krijgt van mij een dikke tien voor zijn colleges. Locatie was ook zeer de moeite waard. Bedankt.”

 8.0

“De trainers gaven een goede interactieve training. De presentaties waren slechts een onderbouwing bij een verhaal. Ik heb de training dan ook als zeer leerzaam ervaren.”

Klik op de knop hieronder om de startdata van deze opleiding te bekijken (onze boekingsmodule opent in een nieuw tabblad)
Bekijk Startdata
 • Hidden
  * We vragen uw persoonlijke gegevens omdat de nieuwe AVG-richtlijnen ons dit voorschrijven.

Klik op de knop hieronder om in te schrijven voor deze opleiding (onze boekingsmodule opent in een nieuw tabblad)
Inschrijven voor deze opleiding

Bespreek uw leerbehoefte!

Overweegt u deze opleiding te volgen? Neem contact op met UBS om uw leerbehoefte te bespreken. Bel via 030-2270497 of lees meer.

Creatie en verhoging van organisatiewaarde!

Weten hoe wij waarde voor uw organisatie creëren? Bel ons waardecreatieteam via 030-2270497 of lees meer.

Vragen? Contact ons! 030-2270497 of