Header

Algemeen

Organisaties kunnen te maken krijgen met fraude. Het kan raadzaam zijn om aandacht te besteden aan het voorkomen van fraude. Met een Certified Fraud Examiner binnen uw organisatie toont u aan dat u serieus aandacht besteed aan de fraude problematiek en het voorkomen hiervan. Tijdens deze opleiding krijgt u diepgaande kennis over fraudepreventie, fraudeopsporing en fraudeonderzoek. De Certified Fraud Examiner (CFE) opleiding is onderdeel van de ACFE, de grootste internationale anti-fraude organisatie.

Onderwerpen

 • Hoe verzamelt u informatie over mogelijke fraude?
 • Hoe stelt u gedegen verslaggeving op van uw bevindingen?
 • Welke wet- en regelgeving is er rondom fraude?
 • Wat is de vertaalslag naar de Europese wet- en regelgeving en mentaliteit?
 • Wat zijn frauduleuze financiële transacties binnen accounting?
 • Waarom plegen mensen fraude en hoe kan u dit voorkomen?
 • Wat zijn elementen van identiteitsfraude?
 • Wat is de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) code of professional ethics?
 • Hoe bereidt u zich optimaal voor op het Certified Fraud Examiner examen?

Resultaat

Na afloop van de opleiding bent u bekend met fraude preventie, fraude opsporing en fraude onderzoek binnen uw organisatie. U begrijpt hoe u onderzoek kan doen naar mogelijke fraude, d.m.v. interview technieken, verzamelen van data aan de hand van publieke informatie en het rapporteren van u bevindingen. U bent in staat om de vele juridische gevolgen van het uitvoeren van fraudeonderzoeken te herkennen. Daarnaast bent u in staat de juiste controlemechanismen in uw organisatie in te zetten om ethisch gedrag te bewerkstelligen. U begrijpt waarom mensen fraude plegen en weet welke mechanismen er zijn om fraude te voorkomen. Tot slot heeft u kennis over de oorzaken van misdaden, witte boordencriminaliteit en de ACFE code of professional ethics.


Wilt u deze opleiding incompany volgen? Dat kan ! Klik hier verder voor meer informatie !


Naar boven

Inhoud

Dag 1: Onderzoeken (college 1 en 2)

Tijdens deze dag starten we met de basis. U leert hoe u onderzoek kan doen naar mogelijke fraude. U krijgt kennis en inzicht van interview technieken, afnemen van verklaringen, vergaren van informatie vanuit publiek toegankelijke informatiebronnen, het opsporen van illegale transacties  en het opstellen van gedegen rapportages.  Verder wordt er dieper ingegaan op het effect en de opsporing van misleiding. U sluit de eerste dag af met het bestuderen van alle basisvereisten en toetsingsprincipes van het CFE examen van de ACFE.

Dag 2: Wetgeving (college 3 en 4)

Tijdens deze dag leert u alles over de verschillende definities van fraude en corruptie. Wat zijn de belangrijkste juridische gevolgen van het uitvoeren van fraudeonderzoeken? U verwerft tal van nieuwe pragmatische inzichten en tips over straf- en burgerlijk recht, regels rondom bewijsvoering en rechten van de beklaagde en aanklager. Er wordt specifiek stilgestaan bij de rol van getuigenverklaringen. U sluit de dag af met een oefening waarin een praktijkvoorbeeld centraal staat.

Dag 3: Financiële transacties en fraude (college 5 en 6)

Tijdens deze dag krijgt u nieuwe kennis en inzichten over verschillende soorten van fraude die bij financiële transacties in de boekhouding plaatsvinden. We bespreken ook de formele en informele bestuur mechanismen. U bouwt basiskennis op over accounting en audit theorieën. Verder leert u wat identiteitsdiefstal is en hoe u dit kunt herkennen. We behandelen cruciale onderwerpen met betrekking tot interne controle om fraude te detecteren. Tot slot oefent u de ACFE examenvragen en ontvangt u direct feedback op onjuist beantwoorde vragen. Zo bent u optimaal voorbereid op het examen.

Dag 4 en 5: Fraude voorkomen (college 7 t/m 10) 

Tijdens deze dagen leert u waarom mensen fraude plechten en wat u kunt doen om het te voorkomen. U wordt bijgespijkerd over alle ins en outs van de oorzaken van de misdaden, witte boorden criminaliteit, beroepsfraude, identiteitsdiefstal en risico beoordeling bij fraude. U leert wat de laatste trends zijn op het gebied van ACFE-code voor beroepsethiek. Ook deze dag oefenen we weer met examenvragen zodat uw slaagkansen aanzienlijk worden vergroot.


Wilt u deze opleiding incompany volgen? Dat kan ! Klik hier verder voor meer informatie !


Naar boven

Vorm

De opleiding Certified Fraud Examiner is zo opgezet om u in praktische zin en in relatief kort tijdsbestek zoveel mogelijk bij te brengen over het bestrijden en voorkomen van fraude in organisaties. U redeneert gedurende de opleiding terug vanuit een bedrijfskundig perspectief. Tijdens uw opleiding wordt u begeleid door een kerndocent. Deze docent is gedurende de opleiding beschikbaar voor uw vragen en opmerkingen en zal u daar waar nodig ondersteunen.


Wilt u deze opleiding incompany volgen? Dat kan ! Klik hier verder voor meer informatie !


Naar boven

Wie

De opleiding Certified Fraud Examiner is bedoeld voor professionals die hun kennis op het gebied van fraudebestrijding willen vergroten. De achtergrond van de deelnemers is zeer divers: fraude managers, fraude analisten/specialisten, audit- of compliance functionarissen, controllers, in- en externe (forensisch) accountants, hoofd administratie, risk/insurance managers, in- en externe juridisch adviseurs, belastingadviseurs, security en privacy managers. Doorgaans hebben onze deelnemers minimaal vier jaar relevante werkervaring en een HBO- werk- en denkniveau. In principe staat het iedereen vrij om deel te nemen, onze ervaring is echter dat het optimale leerresultaat ligt bij een ruimere werkervaring. Specifieke voorkennis is niet nodig om succesvol deel te nemen aan deze opleiding.


Naar boven

Docenten

De docenten die de opleiding Certified Fraud Examiner voor u verzorgen, hebben hun sporen ruimschoots in de praktijk verdiend. Alle opleiders zijn ACFE geautoriseerde trainers en hebben doorgaans brede ervaring als bedrijfsadviseur, risk officer, consultant, directeur, chief compliance officer (CCO) of corporate anti-fraud officer. Naast deze ervaring hebben zij ook een goede kennis van wetenschap, modellen en strategieën waardoor zij als geen ander in staat zijn om een brug te slaan tussen strategie en praktijk. Tot slot hebben zij uiteraard ervaring op het gebied van verandermanagement, business ethiek, anti-corruptie, compliance, bedrijfskunde en strategie


Wilt u deze opleiding incompany volgen? Dat kan ! Klik hier verder voor meer informatie !


Naar boven

Kosten

Uw investering voor deze 5-daagse opleiding bedraagt EUR 3.995,- (ex BTW). Dit bedrag is inclusief colleges, een associate lidmaatschap van de ACFE, ACFE studiemateriaal en examen. De lunches, koffie/thee, etc zijn niet inbegrepen in dit bedrag en zijn optioneel. Er zijn mogelijkheden om in meerdere termijnen het deelnamebedrag te voldoen. Informeer naar de mogelijkheden als u hier gebruik van wilt maken. De opleidingskosten zijn aftrekbaar van de belasting. Meer informatie vindt u op de website van de belastingdienst.


Naar boven

Startdata

De opleiding gaat een aantal keer per jaar van start. Colleges vinden plaats binnen één week van vijf opvolgende collegedagen. Er wordt gestart rond 9:00 uur en de dagen eindigen om 18:00 uur. Aanmelden kan op de locaties: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Zwolle.

Collegedata: opleiding met startdatum in Maart 2021                                                                                                                                                    U kunt zich aanmelden op een van onze 16 cursuslocaties in Nederland

 • College 1+ 2: Maandag 22 maart 2021 (09.00 uur -17.00 uur incl. lunch)
 • College 3 + 4: Dinsdag 23 maart 2021 (09.00 uur -17.00 uur incl. lunch)
 • College 5 + 6: Woensdag 24 maart 2021 (09.00 uur -17.00 uur incl. lunch)
 • College 7 + 8: Donderdag 25 maart 2021 (09.00 uur -17.00 uur incl. lunch)
 • College 9 + 10: Vrijdag 26 maart 2021 (09.00 uur -17.00 uur incl. lunch)

Naar boven

Ervaringen

9.0

“Goede docenten (vooral Robert), geweldige inhoudelijke opleiding. Men legt goed uit hoe bepaalde fraudeopsporingsmethoden werken”.

8.0

“Goede colleges, waardevol traject, goede link met de (fraude)praktijk.

10.0

“Interactie was goed en snel. De docenten voornamelijk goed. Veel praktijkvoorbeelden en bevlogenheid. Over het geheel een goede opbouw, leerzaam en interessant. Praktisch toepasbaar. Sonny Luypaert is top, super enthousiast en maakt de stof inzichtelijk.

9.0

“Inspirerende college’s met ervaren docenten. Ik werd echt uitgedaagd om anders te kijken naar fraudeopsporing. Maar toch op een praktische manier waardoor ik beter aan de slag kan met wat ik geleerd heb.

Naar boven
 • * We vragen uw persoonlijke gegevens omdat de nieuwe AVG-richtlijnen ons dit voorschrijven.
Op de hoogte blijven van deze opleiding, zoals startdata, kosten en locaties? Vul dan hieronder uw e-mailadres in:
 • * We vragen uw persoonlijke gegevens omdat de nieuwe AVG-richtlijnen ons dit voorschrijven.

Inschrijven voor de opleiding

1 Persoonsgegevens
2 Factuurgegevens
3 Bevestiging
 • Datum & locatie

 • Persoonsgegevens

 • Afleveradres studiemateriaal